Koldtvandsspa - hydroterapi

Behandling i koldtvandsspa
Denne behandlingsform er i mange år blevet brugt i England, Irland, Tyskland og Australien og er velkendt for sin videnskabeligt dokumenterede effekt ved behandling af sene- og sårskader.

Kombinationen af nedkølet vand, salt og vandets cirkulation øger blodcirkulationen i hestens ben betragteligt og medfører, at skader på benene heles hurtigere, da helingsprocessen understøttes af den hurtigere blodgennemstrømning.

Nedkølet vand med en temperatur på 2-4º C giver en smertelindrende effekt, samtidig med at nedkølingen reducerer hævelser. Vandet bliver samtidig gennemboblet af luft, som har en masserende og afslappende effekt.

Behandlinger i hestespaen kan også med stor fordel bruges til at smidiggøre sener og muskler og øge blodcirkulationen hos konkurrenceheste og derved undgå overbelastningsskader.

Hvor ofte?
Ved akut sene-/ledbåndsskade, forfangenhed eller store åbne sår får hesten behandling hver dag de første 5 dage. Derefter 3 gange ugentligt.

Hvor længe?
Ved de fleste sene-/ledbåndsskader bliver hestene klar til genoptræning under rytter, efter 4-6 ugers behandling. Dette er selvfølgelig efter dyrlægens vurdering, som ud fra scanningsbillederne kan se, hvordan helingsprocessen udvikler sig.

Hvordan foregår behandlingen?
Spaen er konstrueret således, at den er åben i begge ender, så hesten kan se ud. Dette gør, at selv heste, som ikke bryder sig om at blive læsset i trailer, normalt går ind i spaen uden problemer. Når hesten står inde i spaen, lukkes lågerne i begge ender, og behandlingen kan begynde.

Det kolde salte vand fyldes i spaen og massage-effekten introduceres langsomt, når vandet er nået op over kodeleddet. Vandtilførslen stoppes på midten af overbenet og hesten får fra dette tidspunkt 10-20 minutters behandling, før vandet igen udledes.

Behandling i spa har en effektiv virkning på blandt andet:

Sene-og ledbåndsskader, ledproblemer, sår, kroniske sår, muk, ømhed, kramper, hævede led, blodansamlinger, galler (ledudposninger), benhindebetændelse (sore shins), hovproblemer og forfangenhed.

Andre fordele ved spaen:

  • forebygger sene-og ledbåndsskader efter eksempelvis hård træning/konkurrence
  • smidiggør og øger blodcirkulationen i benene og kan for eksempel anvendes før konkurrence/løb
  • En rask hest i moderat arbejde vil have nytte af behandling een gang om måneden
  • vedligeholdelse af en sportshest i fuldt arbejde kan med fordel understøttes med spa een gang hver 14. dag eller een gang om ugen.
  • for en skadet hest afhænger behandlingsfrekvensen af skadens omfang og art, men behandlingen kan forøges til så meget som hver dag og endda to gange om dagen.
  • ved de fleste sene-/ledbåndsskader bliver hesten klar til genoptræning under rytter efter 4-6 ugers behandling.