Hvordan virker spaen?

Den længere teoretiske forklaring på hvordan spaen virker

Det er en kombination af flere ting, som bevirker en langt hurtigere helingsproces af næsten alle benskader, åbne sår mv.

 • Kulde
Vandet i spaen køles ned til 2-4 ºC. Ved en benskade i senevævet vil der, de første dage efter skaden er sket, udsive væske og celler til det skadede senevæv. Disse celler nedbryder det skadede væv, men desværre samtidig noget af det omkringliggende sunde væv. Dette medfører en forværring af skaden indenfor de første dage efter, skaden er sket. Denne uheldige nedbrydning af vævet bremses vha. det meget kolde vand, og samtidig virker kulden smertestillende.

 • En meget høj saltkoncentration i vandet
For at forstå hvordan saltvandet virker, må man kende til osmose:
Naturen er fyldt med eksempler på osmose. Princippet i osmose er ganske simpelt, at væske med lavt saltindhold, altid vil forsøge at blande sig med væske med højt saltindhold, indtil saltindholdet er ens i de to væsker. Betændelse og væske i hestens ben trænger derfor ud i spaen. Osmotisk tryk er det tryk, vandet udøver på den membran (hestens ben), vandet skal passere. Jo større koncentrationsforskel des større osmotisk tryk.

Når vi hurtigt får fjernet hævelse, væske og betændelse vil muskel-/senefibre hurtigere og meget bedre kunne vokse sammen igen. Scanningsbilleder viser, at lange fibre gendannes, og derved skabes grundlaget for et stærkere ben.

Samtidig giver saltene næring til kroppens celler, som derved kan arbejde hurtigere med helingsprocessen.

 • Mængden af saltvand i spaen
Vandtrykket på hestens ben er afgørende, jo større vandtryk på benet des større udskillelse af væske og betændelse. Når hestens ben er helt under vand, dvs. til vandet lige akkurat ikke rører hestens bug, er der ca. 1500 L vand i spaen.

 • Iltning af vandet
Ved at puste luft i vandet øger man mængden af opløst ilt i vandet, hvilket er med til at accellere helingsprocessen. Samtidig masserer det hestens ben.

At store mængder ilt hjælper til hurtig heling af skader er også velkendt indenfor lægeverdenen, hvor man anvender Hyperbaric Oxygen Therapy (HBOT), til heling af eksempelvis sår. Ideen er at fremme udviklingen af nye blodbaner, nedsætte hævelse og inflammationer, nedkæmpe giftstoffer, forhøje kroppens evne til at bekæmpe infektioner og hjælpe til hurtigere heling. Det er dette princip, man anvender ved at ilte vandet i spaen.

Det er vigtigt at vandet holdes på 2-4 ºC Ved denne lave temperatur kan opløses væsentlig mere ilt.

Forskning
Den australske dyrlæge og professor Evan Hunt fra University of Sydney – Orange Campus har siden 1998 haft spaen under udvikling og optimering.
Hans forskning har bl.a. vist
 • 95 % af alle behandlede heste kom ud af behandlingen med stor succes!
 • I forsøget indgik 27 heste med forskellige sene – og ledbåndsskader
(grad 2 og 3 på en skala fra 1-5). 25 af hestene vendte tilbage til normal træning og løb.
 • At i sene- og ledbåndsskader vokser vævet helt sammen og har derfor
bedre elasticitet.
 • At præstationsniveauet forøges, og at sener og ledbånd smidiggøres og styrkes.
 • At hovvæksten forøges, og at hovskader samt hovsygdomme
effektivt kureres.
 • At smerte minimeres øjeblikkeligt.
 • At behandlingen har en beroligende og nærmest meditativ virkning på heste.

De første forskningsresultater udført af Prof. Evan Hunt er udgivet i journal of Equine Veterinary Science, Vol.21, Issue 4,2001:
Response of Twenty-seven Horses with Lower Leg Injuries to Cold Spa Bath Hydrotherapy.